ماساژ عضلانی

یکی از مزایا و دلایل بهره‌گیری از روش‌های ماساژ عضلانی، حفظ و بهبود شرایط عضلات مختلف بدن با استفاده از تکنیک‌های موثر در ماساژ است. تحرک کم، وارد آوردن فشار بیش‌ از حد به عضلات و انجام حرکات غیراصولی و پر ریسک، سبب ضعیف شدن و یا خسته شدن عضلات می‌شوند. به همین سبب بدن شما در معرض پیامدها و آسیب‌های متعددی قرار می‌گیرد و ریسک آسیب‌دیدگی عضلات شما افزایش پیدا می‌کند. اما ماساژ درمانی عضلانی چطور در جلوگیری از این امر کمک می‌کند؟ فواید ماساژ عضلانی چیست؟

در این مطلب قصد داریم به بررسی ماساژ عضلانی، انواع مختلف آن، فواید و بررسی تاثیر ماساژ درمانی برای گرفتگی عضلات بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

مرکز تخصصی ماساژ ژیناسا اولین و بزرگترین سالن ماساژ در منطقه شرق تهران، با 4 اتاق مجزای ماساژ و 2 اتاق VIP برای خانم‌ها و آقایان، با بهره‌گیری از بهترین ماساژدرمانگران ایران و تکنیک‌های روز ماساژ، آماده میزبانی از شما همشهریان عزیز تهرانی است. برای رزرو جلسه ماساژ با شماره 77882400-021 تماس بگیرید و به آدرس تهران‌پارس، خیابان رشد، نبش 148 غربی، ساختمان عقیق، پلاک 119، واحد منفی2 مراجعه فرمایید.

رزرو وقت

ماساژ عضلانی چیست؟

در ماساژ عضلانی یا ماساژ بافت عمیق، ماساژدرمانگر عضلات اصلی و عمقی بدن را هدف قرار می‌دهد. تنش، گرفتگی و یا آسیب‌های وارد شده به یک ناحیه عضلانی، سبب چسبندگی و سفت شدن عضلات، تاندون‌ها و رباط‌های بدن شما می‌شود. درمانگر شما با بهره‌گیری از روش‌ها و تکنیک‌های مختلفی، گردش خون در این نواحی را افزایش می‌دهد و به بهبود و ریکاوری عضلات شما کمک می‌کند.

البته این ماساژ را می‌توان در یک تقسیم‌بندی، به دو دسته ماساژ عضلانی ریلکسی و ماساژ درمانی عضلانی نیز طبقه‌بندی نمود. در ماساژ ریلکسی، هدف کسب آرامش و بازگرداندن چرخه طبیعی و ثبات به بدنتان است. اما در ماساژ برای عضلات، هدف بیشتر بافت نرم عضلانی، افزایش گردش جریان خون در این نواحی و القای حس آرامش و طراوت به ذهن و بدن شماست.

اما در ماساژ عضلانی با هدف درمان، برخلاف نوع ریلکسی، ماساژدرمانگر از تکنیک‌ها و روش‌های سنگین‌تری استفاده می‌کند. با استفاده از انگشتان، کف دست و آرنج، فشار و تمرکز خود را بر ناحیه آسیب دیده می‌گذارد. از این روش برای برطرف کردن دردهای مزمن و محدودیت حرکتی، بهبود و ریکاوری پس از آسیب (مثل آسیب در اثر ضربه، افتادن، آسیب‌های ورزشی)، آسیب‌های مکرر در یک ناحیه، سندروم‌های کارپال، تونل، درد استئوآرتریت، فیبرومیالژیا و اسپاسم عضلانی استفاده می‌نماید.

فواید ماساژ عضلانی
فواید ماساژ عضلانی

همه ما درد عضلانی را با شرایط مختلف بدنی برای حداقل یک بار تجربه کرده‌ایم. فرقی ندارد به خاطر پشت میز نشینی طولانی مدت در کار باشد یا در تمرینات و ورزش‌های مختلف. بله حتی کمی یا عدم تحرک نیز در دردهای عضلانی نقش دارد و با کاهش میزان انتقال خون  و مواد مغذی به بافت عضلانی و ماهیچه‌ها، سبب گرفتگی و درد در این نواحی می‌شود. فعالیت‌های شدید بدنی و ورزش‌ها و تمرینات سنگین نیز سبب پارگی‌های کوچک عضلانی و بروز درد در ماهیچه‌ها خواهد شد.

ماساژ برای عضله با استفاده از روش‌ها و تکنیک‌های مختلف به کمک ما خواهد آمد. ماساژدرمانگر بسته به شدت آسیب و یا صدمه، یکی از تکنیک‌ها را انتخاب نموده و در بهبود و رفع عوارض این صدمات به شما کمک خواهد نمود. برخی از مزایای ماساژ عضلانی به شرح زیر هستند.

  • بازگرداندن حس خوب

ساده بگوییم، ماساژ حس خوبی به بدن می‌دهد. با ماساژ برای درد عضلانی، سیستم عصبی بدن مورد هدف قرار می‌گیرد و درد و کوفتگی کاهش پیدا می‌کند. بدن نیز با رهاسازی آنزیم‌های شیمیایی در بدن، در بازگرداندن نشاط و سلامتی، به شما کمک می‌کند.

با وارد کردن فشار در ماساژ عضلانی، استیل کولین مستقیما در بدن آزاد می‌شود. این پیام‌رسان شیمیایی وظیفه ترشح اندورفین در بدن را بر عهده دارد. با ماساژ و لمس پوست، اکسی توسین، سروتونین و آندورفین در بدن جریان پیدا می‌کنند. با نو کردن بافت عضلانی و ریکاوری آن، به التیام جراحات شما و کاهش درد کمک می‌کنند و سفتی و انقباضات در عضلات را برطرف می‌کنند. همچنین با ماساژ دوپامین ترشح می‌شود و حس شادی و آرامش را به بدن شما بازمی‌گرداند.

  • ریکاوری عضلات

وقتی صحبت از رشد و بزرگ شدن عضلات می‌شود، در واقع ماهیچه‌های شما پاره و سپس بازسازی می‌شوند. اما با این حال ممکن است درد عضلانی ناشی از آسیب وارده به آن نیز حضور داشته باشد، مثل کشیدگی در عضلات.

با ماساژ درمانی عضلانی و با اعمال فشار بر روی ماهیچه‌ها، گردش خون در این نواحی افزایش می‌یابد. اعمال فشار، گره‌های عضلانی را باز نموده و به این سبب خون گردش بهتری در این نواحی پیدا می‌کند. با گردش بهتر جریان خون، اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به ماهیچه‌ها می‌رسد و بهبود و ریکاوری عضلات سرعت می‌گیرد.

  • کاهش التهاب

هنگامی که آسیبی در بدن رخ می‌دهد، سیستم دفاعی بدن از التهاب به عنوان یک مکانیزم دفاعی استفاده می‌کند. به این نحو که یک بالشتک در اطراف بافت آسیب دیده ایجاد می‌کند تا فرصت نفوذ و ورود عفونت یا عوامل خارجی به ناحیه آسیب دیده ندهد.

اما این التهاب با اعمال فشار بر روی سیستم عصبی، باعث بروز درد در این نواحی می‌شود. التهاب بیش از اندازه نیز باعث تحریک عصبی و آسیب غیرمستقیم به سلول‌ها، اعصاب و بافت عضلانی می‌گردد.

ماساژ عضلانی با افزایش خونرسانی به این نواحی، درد و التهاب را کاهش می‌دهد. گردش خون بیشتر، از تجمع رسوبات و مایع‌های راکد در بدون جلوگیری می‌کند و تورم و التهاب کاهش می‌یابد. در واقع با آزاد شدن سیتوکین در بدن که پیام‌رسانی و وظیفه تنطیم تب، التهاب و درد را دارد، این امر محقق می‌شود.

  • کشش و رها شدن تنش

ماساژ گرفتگی عضلانی، گره‌های موجود در ماهیچه‌ها را باز و برطرف می‌کند. این اتفاق با کشش مناسب در عضلات و بازگشتن آرامش به بدن محقق شده و از نظر شیمیایی نیز با ترشح اندورفین‌ها، تنش‌های موجود در بدن رفع می‌شود.

مطالب مرتبط : مرکز ماساژ ژیناسا

انواع ماساژ عضلانی

اما انواع ماساژ عضلانی، از ترکیب تکنیک‌های مختلفی از ماساژ بدست می‌آیند. به این معنی که تکنیک‌های مشخصی در ماساژ امروزی تعریف شده‌اند که زیربنای انواع معروف و شناخته شده در ماساژ تسکین درد عضلانی هستند.

بنابراین ابتدا توضیح مختصری از این تکنیک‌ها برای شما ارایه خواهیم کرد و سپس به توضیح و معرفی انواع ماساژ عضلانی خواهیم پرداخت.

تکنیک‌های ماساژ عضلانی

در ماساژ عضلانی و ریلکسی، ماساژدرمانگران از یک سری تکنیک اولیه برای برگزاری یک جلسه ماساژ استفاده می‌کنند. این تکنیک‌ها عبارتند از:

ورز دادن یا Kneading یا پتریساژ Petrisage

مثل ورز دادن خمیر، در این تکنیک نیز از حرکت انگشتان و کف دست برای حرکت بر روی عضلات استفاده می‌شود. ابتدایی‌ترین تکنیک ماساژ، که یک شخص غیر حرفه‌ای نیز در دادن ماساژ از آن استفاده می‌کند و احتمالا تجربه این ماساژ را از افراد خانوادتان نیز داشته‌اید.

ماساژدرمانگر با وارد آوردن فشار بر روی پوست و عضلات، از این تکنیک برای افزایش گردش جریان خون و رفع گرفتگی‌ها و گره‌های اولیه در عضلات استفاده می‌کند. این تکنیک درد عضلانی را کاهش می‌دهد و به بهبود و ریکاوری سریعتر عضله کمک می‌کند.

افلوراژ یا Effleurage

این تکنیک با وارد کردن فشار بیشتر و مداوم بر روی عضلات همراه است. دست‌ها در حالی که روی بدن می‌لغزند، عضلات را ماساژ می‌دهند و از این تکنیک معمولا در ابتدا یا پایان جلسات بهره گرفته می‌شود.

از افلوراژ برای آماده کردن بدن برای اعمال فشار بیشتر استفاده می‌شود.ضربه‌های نسبتا شدیدتر باعث آزادسازی و ترشح اندورفین در بدن شده تا هرمون‌های حس خوب در بدن جریان پیدا کنند. این تکنیک اضطراب و استرس را در بدن کاهش می‌دهد.

تکنیک‌های ماساژ عضلانی

مالیدن Rubbing

در این تکنیک هر دو شست دست در یک الگوی دایره‌ای به حرکت در می‌آیند و به ناحیه دارای مشکل فشار وارد می‌کنند. این تکنیک در گردش بهتر جریان خون و درمان دردهای عضلانی و مفاصل موثر است. اگر در پایین کمر یا بالای زانو دچار مشکل شده‌اید احتمالا ماساژدرمانگر از این تکنیک استفاده خواهد نمود.

در اسپاسم عضلانی ماساژ بافت عمیق از این تکنیک استفاده می‌شود و به رفع سفتی و کاهش ناراحتی در لایه‌های عمیق‌تر عضلات کمک می‌کند.

با وارد آوردن فشار و شکستن بافت پاره شده، ماهیچه‌ها مجددا شروع به تنظیم رشته‌های تاندون و تولید بافت جدید می‌کنند. اما هنگامی که تاندون‌ها آسیب می‌بینند، مالش به کاهش درد ناشی از آسیب تاندون و حرکت بهتر آن کمک خواهد نمود.

ضربه‌زدن Tapping

با نام تامپوتمنت نیز شناخته می‌شود و در این تکنیک ماساژدرمانگر، دستان خود را به سرعت حرکت می‌دهد تا به قسمت‌های مختلف بدن بخصوص پشت، باسن و ران ضربه بزند.

دو نوع ضربه زدن در ماساژ عضلانی وجود دارد. یکی دست‌های درمانگر به شکل کاسه در می‌آید و با لبه کف دست و سر انگشتان ضربه وارد می‌شود. در نوع دیگر، دو دست به صورت موازی در کنار هم قرار می‌گیرند و با کناره دست ضربه زده می‌شود. در هر صورت این حرکات سریع و ریتمیک هستند.

این تکنیک در احیای ماهیچه‌ای که خسته هستند و درد در آن‌ها وجود دارد، موثر است. به همین سبب ورزشکاران اکثرا از این تکنیک استقبال می‌کنند.

این تکنیک در کاهش سردردهای ناشی از تنش، افزایش گردش جریان خون، جوانسازی سلولی و ارتقای سیستم دفاعی بدن تاثیر دارد.

تکان دادن Shaking

تکان دادن نیز از جهاتی شبیه به ضربه زدن است و درمانگر با لرزش عضلات در ماساژ عضلانی به رفع گرفتگی و عضلات کمک می‌کند. تکان دادن یا لرزش، فشار زیادی وارد نمی‌کند و برای آرام کردن عضله مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع روش‌های ماساژ عضلانی

انواع روش‌های ماساژ عضلانی

اما روش‌های مختلفی در ماساژ برای عضلات وجود دارد که ماساژ درمانگر برای تمرکز بهتر بر روی یک ناحیه عضلانی و بسته به شدت جراحات و آسیب، از روش مناسب آن بهره می‌گیرد. برخی از انواع ماساژ عضلانی عبارتند از:

ماساژ سوئدی

این نوع از ماساژ برای عضله، در رها شدن گره‌های عضلانی و ایجاد حس آرامش در بدن موثر واقع می‌شود. این روش ترکیبی از تکنیک‌های زیر است:

  • ورز دادن
  • ضربات طولانی و روان در جهت قلب
  • حرکات دایره‌ای عمیق
  • لرزش و ضربه
  • تکنیک‌های حرکت مفاصل غیرفعال

 

مطالب مرتبط : ماساژ سوئدی

ماساژ سنگ داغ

این روش ماساژ عضلانی برای برطرف نمودن درد و تنش در عضلات استفاده و مشابه ماساژ سوئدی با فشار کم انجام می‌شود. در این روش درمانگر از سنگ گرم بجای دست استفاده می‌کند. این ماساژ تسکین درد عضلانی در موارد زیر کمک می‌کند:

  • کاهش تنش عضلانی
  • بهبود جریان خون
  • تسکین درد
  • آرامش بدن
  • از بین رفتن استرس

مطالب مرتبط : ماساژ سنگ داغ

ماساژ بافت عمیق

در این ماساژ عضلانی فشار بیشتری به ناحیه آسیب دیده وارد می‌شود. درمانگران از این روش با ضربات آهسته و فشار عمیق انگشت، برای کاهش تنش در عضلات و ماهیچه‌های بدن استفاده می‌کنند. این روش برای از بین بردن موارد زیر استفاده می‌شود:

  • درد
  • جراحت
  • عدم تعادل
  • انسداد
  • درد مزمن عضلانی

ماساژ ورزشی

ماساژ عضلانی ورزشی در رفع و یا پیشگیری از آسیب‌دیدگی موثر است و شامل تکنیک‌های فشار عمیق و ضربه می‌شود. از ماساژ ورزشی می‌توان در نواحی مختلف بدن استفاده کرد و برای اهداف ماساژ و عضله زیر مناسب است:

  • افزایش انعطاف
  • بهبود عملکرد و کارایی در ورزش
  • تسکین درد
  • کاهش اضطراب
  • ماساژ برای اسپاسم عضلانی

ماساژ عضلانی با بادکش

در این روش از لیوان یا کاپ‌ مخصوص برای ماساژ عضلات استفاده می‌شود. با خالی کردن هوا از درون لیوان به روش گرم یا سرد، در لیوان خلا ایجاد می‌شود و به بدن می‌چسبد. درمانگر لیوان یا کاپ را بر روی بدن حرکت می‌دهد. مزایای این روش عبارتنداز:

  • رفع گرفتگی کمر
  • فرم‌دهی سینه
  • لاغری شکم و پهلو
  • کاهش درد قاعدگی
  • رفع گرفتگی عضلات

مطالب مرتبط : ماساژ بادکش درمانی

روش‌ها و تکنیک‌های مختلفی برای اجرا در ماساژ و عضله وجود دارند. بهره‌گیری از هر روش به تشخیص درمانگر و شرایط ماساژپذیر بستگی دارد. استفاده از برخی تکنیک‌ها ممکن است با شرایط بیمار یا ناحیه‌ای که عارضه وراد شده، همخوانی نداشته باشد. بنابراین همیشه به توصیه درمانگر عمل کنید و از اصرار در استفاده از یک سری روش‌ها و تکنیک‌ها اجتناب کنید.

ماساژ درمانی برای گرفتگی عضلات

ماساژ درمانی برای گرفتگی عضلات نیز موثر است و اغلب در رفع گرفتگی و اسپاسم عضلات مفید واقع می‌شود. برخی از شایع‌ترین دلایل گرفتگی و اسپاسم عضلانی عبارتنداز:

  • کم آبی در عضلات
  • گردش ضعیف جریان خون
  • عدم کشش مناسب قبل از شروع ورزش سنگین
  • ورزش در گرما
  • فشار بیش از اندازه به عضله

اسپاسم عضلانی یک انقباض غیر ارادی است که سبب ایجاد درد در ناحیه عضلانی می‌شود. این انقباض می‌تواند خفیف یا سنگین باشد و در مناطق مختلفی روی دهد. ماساژ درمانی برای گرفتگی عضلات می‌تواند به کاهش درد و بازگشت آرامش به بدن و عضله کمک کند و در مناطق مختلفی از بدن کاربرد دارد مثل ماساژ گرفتگی عضلات بازو.

مناسب‌ترین نوع ماساژ برای اسپاسم عضلانی

از تکنیک‌های مختلفی در ماساژ گرفتگی عضلانی می‌توان استفاده نمود که پیشتر به آن‌ها اشاره کردیم. اما بهتر است در انتخاب ماساژ درمانی برای گرفتگی عضلات، توجه داشته باشید که باید روش و تکنیک آن، ابتدا در رفع نمودن تنش و باز کردن گره‌ عضلانی موثر باشد. در نهایت درد ناشی از گرفتگی را مرتفع نماید. رایج‌ترین نوع ماساژ گرفتگی عضلات، ماساژهای زیر هستند:

  • ماساژ بافت عمیق برای کاهش اسپاسم
  • ماساژ درمانی برای کاهش درد و اسپاسم
  • ماساژ سوئدی برای پیشگیری از اسپاسم
  • ماساژ برای درد عضلانی

تکنیک‌ها و روش‌های مختلفی برای کاهش دردهای مزمن وجود دارد. انواع مختلفی از تکنیک‌های فشاری عمیق، ورز دادن، رهاسازی میوفاشیال و غلت دادن، به رها شدن گره‌های عضلانی، بافت آسیب دیده و یا پاره شده، و درد پس از اسپاسم کمک می‌کنند.

با انتخاب و اعمال ماساژ برای درد عضلانی، فرآیند خوددرمانی عضلات تسریع می‌شود و بافت آسیب دیده سریع‌تر بهبود می‌یابد. همچنین التهاب کاهش یافته و به روند بهبودی کلی بدن و قطع چرخه درد کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *